niedziela, 27 marca 2011

Salatka z buraczkow czerwonych


        Pamietam ten smak z dziecinstwa. Moja Mama robila je rewelacyjne, i to w kazdej postaci a moj Tata robil najlepsza cwikle. Nie moglem tylko zrozumiec dlaczego mial zawsze przekrwione oczy, jakby plakal... Ale troche podroslem i.......zrozumialem, czym grozi tarcie chrzanu:) Buraczki czerwone, bo o nich mowa, to idealna przystawka do dan miesnych bez wzgledu na to jakich. Podziele sie teraz prostym przepisem na pyszna salatke z buraczkow. Jej przygotowanie nie nastrecza wielu klopotow ale warto zaczac ja robic juz dzien wczesniej.

            Dla 4-6 osob

            Potrzebujesz:
  1. 5-6 sredniej wielkosci buraczkow czerwonych,
  2. Jedna dosc duza cebule,
  3. 3-4 lyzki cukru,
  4. Jedna lyzke octu spirytusowego 10%,
  5. Odrobine soli i pieprzu-do smaku.

        Buraczku obmyc z ziemi, odkroic ogonki oraz botwinke. Wlozyc do garnka i zalac woda. Gotowac do miekkosci, (okolo dwie godziny). Odcedzic i jeszcze na cieplo obrac ze skorki. UWAGA!!! Buraczki przy tej czynnosci lubia uciekac i plamic wszystko dookola. Watro uzyc rekawic gumowych. Zostawic do ostygniecia.

     W czasie, gdy nasze buraczki beda stygly, zajmiemy sie przygotowaniem cebuli. Nalezy ja obrac, przekroic na pol i posiekac na drobna kostke.

         Wystudzone buraczki zetrzec na tarce o duzych otworach i przelozyc do miski. Dodac cebule, szczypte soli i pieprzu oraz 3 lyzki cukru i wszystko spokojnie wymieszac. Odczekac 5 minut i powtornie wymieszac. Musimy rozpuscic cukier. Dodac lyzke octu i znowu wymieszac. Sprobowac i w razie potrzeby doslodzic.

        Nalezy pamietac, ze salatka z buraczkow najlepsza jest po minimum godzinie od momentu przygotowania. Musi sie "przegryzc". Nie nalezy jej od razu idealnie przyprawiac, bo za jakis czas bedzie smakowac zupelnie inaczej. Podawac schlodzona.


S M A C Z N E G O  !!!!!