czwartek, 24 marca 2011

SALATA W SOSIE SLODKO - KWASNYM



        Czesto zdarza sie, ze brak pomyslu na surowke do obiadu psuje calkowicie efekt wizualny oraz doznania smakowe dla naszego podniebienia. Ja wtedy biegne do sklepu po salate. Salata jest bardzo "wdziecznym" warzywem, ktore jest bogate w skladniki odzywcze potrzebne naszemu organizmowi. A wiec do dziela!!!

          Potrzebujesz:

  1. Glowka salaty maslowej (taka najzwyklejsza)
  2. 100 ml slodkiej smietany 12% 
  3. Cukier
  4. 1 lyzka octu spirytusowego 10%

        Salate umyc i lekko otrzepac z wody. Liscie oderwac od korzenia i porwac, (NIE KROIC!!!), na drobne kawalki. Salata krojona szybko goszknieje i traci swoje cenne wlasciwosci odzywcze. Przelozyc do miski. Smietane przelac do miseczki i nasypac cukier, (6 - 8 lyzeczek od herbaty). Wymieszac rozga az sie cukier rozpusci. Powinien powstac dosc gesty i slodki krem. W razie potrzeby doslodzic i zamieszac znowu. Dodac lyzke octu, zamieszac. Polaczyc z salata i wymieszac na POL GODZINY PRZED PODANIEM!!! Jesli zrobisz to wczesniej, salata nie bedzie juz taka krucha i zdazy zwiednac. Bedzie nieapetycznie. Ocet mozna zastapic kwaskiem cytrynowym. Nalezy uwazac na jego ilosc, gdyz juz kilka ziaren zakwasi bardzo mocno smietane. Ilosci cukru i octu podane sa orientacyjnie. Zrob tak, jak bedzie Tobie smakowac. Warto troche poeksperymentowac!!!


S M A C Z N E G O !!!!!!

2 komentarze:

  1. Moja mamusia robi własnie taka sałate,jest przepyszna i przypomina mi dom rodzinny:) naprawde polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota ta sałata do ziemniaczków i kotlecika:)

    OdpowiedzUsuń