środa, 23 marca 2011

MAKARON ZASMAZANY NA SMIETANIE Z JAJKIEM I SZCZYPIORKIEM

             
          Czesto zdaza sie tak, ze po zupach zostaje nam makaron. Niejedna gospodyni zastanawia sie co teraz z nim zrobic. W lodowce nie polezy dlugo, kolejnej zupy z makaronem robic nie bedzie, itp. Ja mam na to sposob!!! 
           Moja babcia pochodzila ze wsi, wiec jaj i smietany nigdy nie brakowalo. Makaronu zreszta tez :). Umiala zrobic cos z niczego i na dodatek jeszcze bylo smacznie! Pierwszy raz makaron przygotowany inaczej jadlem ze 20 lat temu i smakowal fantastycznie!!! Chce i Wam pokazac prosty przepis na danie bezmiesne ale pozywne.


           Dla 2-3 osob:
  1. 200-250 gram makaronu nitki
  2. 100 gram smietany minimum18%
  3. Peczek szczypiorku
  4. 2-3 jajka 
  5. Sol, pieprz - do smaku

           Czas przygotowania: okolo 20 -30 minut.(jesli makaron musimy ugotowac)


         Makaron ugotuj wedlug przepisu producenta. Odcedz i przelej zimna woda. Wyloz na durszlak do obciekniecia. Szczypiorek oplucz i pokroj drobno. Na rozgrzana patelnie wylej smietane i poczekaj az zacznie wrzec. Dodaj makaron i smaz tak dlugo az wszystko bedzie cieple, (okolo 3-5 minut), mieszajac od czasu do czasu. Wbij jajka i przypraw sola i pieprzem do smaku. Smaz ciagle mieszalac jak jajecznice. Pod sam koniec dodaj szczypiorek i wymieszaj. Podawaj na cieplo na sniadanie lub na kolacje.

             To juz wszystko. Proste i szybkie. Prawda?


S M A C Z N E G O!!!!!

1 komentarz:

  1. Pamiętam to danie z dzieciństwa .Bardzo dobre i tanie.

    OdpowiedzUsuń