Czesto zdaza sie tak, ze po zupach zostaje nam makaron. Niejedna gospodyni zastanawia sie co teraz z nim zrobic. W lodowce nie polezy dlugo, kolejnej zupy z makaronem robic nie bedzie, itp. Ja mam na to sposob!!!
Moja babcia pochodzila ze wsi, wiec jaj i smietany nigdy nie brakowalo. Makaronu zreszta tez :). Umiala zrobic cos z niczego i na dodatek jeszcze bylo smacznie! Pierwszy raz makaron przygotowany inaczej jadlem ze 20 lat temu i smakowal fantastycznie!!! Chce i Wam pokazac prosty przepis na danie bezmiesne ale pozywne.
Dla 2-3 osob:
- 200-250 gram makaronu nitki
- 100 gram smietany minimum18%
- Peczek szczypiorku
- 2-3 jajka
- Sol, pieprz - do smaku
Czas przygotowania: okolo 20 -30 minut.(jesli makaron musimy ugotowac)
Makaron ugotuj wedlug przepisu producenta. Odcedz i przelej zimna woda. Wyloz na durszlak do obciekniecia. Szczypiorek oplucz i pokroj drobno. Na rozgrzana patelnie wylej smietane i poczekaj az zacznie wrzec. Dodaj makaron i smaz tak dlugo az wszystko bedzie cieple, (okolo 3-5 minut), mieszajac od czasu do czasu. Wbij jajka i przypraw sola i pieprzem do smaku. Smaz ciagle mieszalac jak jajecznice. Pod sam koniec dodaj szczypiorek i wymieszaj. Podawaj na cieplo na sniadanie lub na kolacje.
To juz wszystko. Proste i szybkie. Prawda?
S M A C Z N E G O!!!!!
Pamiętam to danie z dzieciństwa .Bardzo dobre i tanie.
OdpowiedzUsuń