wtorek, 31 maja 2011

Gulasz wieprzowy

             

             


               Uwielbiam, kiedy w mojej kuchni rozchodzi sie smakowity zapach dobrze przypieczonego miesa... Jego aromat i aromat przypraw unosi sie w calym mieszkaniu i bardo intensywnie drazni zmysly. Slinka sama cieknie :).
               Naprawde nie ma trudnosci w przygotowaniu dobrego, prostego a przede wszystkim smacznego gulaszu z takim ciemnym sosikiem.... A wiec do dziela!



               Potrzebujemy dla 4-6 osob:


  1. Mieso wieprzowe - najlepiej karkowka 60-70 dkg,
  2. Przyprawa do zup - vegeta, jarzynka, warzywko, kucharek itp. do wyboru,
  3. Pieprz do smaku,
  4. Cztery lyzki maki pszennej do zaklepki,
  5. Woda do podlewania miesa (ja zawsze uzywam przegotowanej),
  6. Troche tluszczu do smazenia (smalec lub olej).

               Czas przygotowania: okolo 1.5 godziny


               Mieso oplukujemy pod biezaca woda i lekko osuszamy za pomoca recznikow papierowych. Kroimy w dosc drobna kostke. Na patelnie dajemy tluszcz i czekamy az sie rozgrzeje. Dodajemy pokrojone wczesniej mieso. UWAGA! bedzie pryskac i strzelac! Posypujemy dosc mocno przyprawa do zup. Smazymy na nieduzym ogniu az odparuje cala woda z miesa, od czasu do czasu mieszajac. Nastepnie podpiekamy na patelni az nasza karkowka sie zrumieni na brazowo. Podlewamy energicznie woda UWAGA! Ostroznie bedzie pryskac i strzelac! Czekamy az calosc sie zagotuje i przekladamy do garnka wraz z tym, co zeskrobiemy z patelni. Uzupelniamy woda, zeby mieso bylo cale zanuzone. Gotujemy do miekkosci na malym ogniu. W razie potrzeby uzupelniamy woda. Teraz mozemy ostatecznie przyprawic. Dodajemy pieprz i przyprawe do zup-do smaku. Mozna troche przesolic i przepieprzyc bo smak sie wyrowna, kiedy zrobimy zaklepke.

           Gdy uznamy, ze miekkosc miesa jest wystarczajaca, przygotowujemy zaklepke. Ja zawsze robie jej troche wiecej - to, czego nie wykozystam, wylewam. Do okolo 200ml wody wsypujemy 3 -4 czubate lyzki maki pszennej ciagle energicznie mieszajac rozga zeby nie powstaly grudki. Nastepnie do gotujacego sie gulaszu powoli wlewamy przygotowana zaklepke caly czas mieszajac gulasz. PAMIETAJ! gdy gulasz osiagnie konsystencje slodkiej, lejacej smietany przerwij dodawanie zaklepki!!!! Poczekaj az sie wszystko zagotuje i wylacz. Gdyby bylo za geste dodaj wrzacej wody i zamieszaj.

           Podajemy z ziemniakami, ryzem, kasza czy makaronem. Doskonale danie z dodatkiem buraczkow czerwonych czy kalafiora.


                                                                       S M A C Z N E G O !!!!!