sobota, 19 marca 2011

Faworki, chrusty

Przepis rowniez babciny, sprawdzony przez lata. Faworki sa pyszne, puszyste i kruche po prostu mniam...



Skladniki:

30 dkg maki
3 zoltka
3 lyzki kwasnej smietany
1,5 lyzki cukru
1,5 lyzki octu lub alkoholu
cukier puder

Na wysypana na blat make dodawac po kolei zoltka, smietane, cukier i ocet. Wszystko wymieszac i ugniatac. Ukroic maly kawalek tego ciasta i rozwalkowac na placek o grubosci 1-2 mm. Im ciensze tym lepsze. Placek kroic w paski o szerokosci ok.5 cm a nastepnie w poprzek o dlugosci ok. 8-10 cm. Nastepnie ponizej srodka kazdego kawalka naciac nozem w dol na ok.2 cm i przelozyc przez dziurke dolny koniec. Tak poskrecane faworki wrzucic na goracy olej i smazyc przez ok. 30 sek. az ciasto sie zarumieni. Po lekkim ostygnieciu posypac cukrem pudrem.

Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko zajadac sie naszymi smakolykami.

SMACZNEGO!!!

ROSOL DROBIOWY Z MAKARONEM

                  Dla mnie rosol to jedna z najtrudniejszych zup. Potrzebuje(zupa) duzo czasu i cierpliwosci. Ale warto sie poswiecic, bo doznania smakowe rekompensuja wlozony trud w jego przygotowanie, daja ogromna satysfakcje i poczucie spelnienia.



Dla 4-6 osob


Skladniki:


1. Porcja rosolowa (grzbiet kurczaka, skrzydelka, szyjka) jak najbardziej tluste!!!
2. Jedna sredniej wielkosci marchewka
3. Polowa pietruszki (korzen)
4. Polowa cebuli (nie za duza)
5. 1/2 pora
6. Natka pietruszki
7. Sol, pieprz, vegeta do smaku



            Do garnka, 3-4 litry, nalac wode i postawic do gotowania. Porcje rosolowa umyc w wodzie i osuszyc. Wlozyc do garnka. Marchewke i pietruszke obrac i pociac w slupki, cebule obrac - NIE KROIC!!! Por wyplukac z piasku.(nie kroic)

             Poczekac az kurczak sie zagotuje. NIE DOPUSCIC DO WRZENIA!!!!! Wtedy rosol bedzie klarowny (przezroczysty). Zebrac z gory szumowiny. Wyglada to nieapetycznie ale z rosolem tak jest zawsze :).
             Dodac warzywa i zostawic do gotowania az zmiekna.(bez cebuli) W razie potrzeby jeszcze raz odszumowac. Zostawic na wolnym ogniu. Niech sobie powoli "mruga". Cebule podpiec na ogniu. Ja klade na odpalonym duzym palniku kuchenki gazowej, az sie mocno zrumieni a raczej bedzie czarna (z jednej strony). Potem dodac do garnka. Wygotowana wode uzupelniac TYLKO woda przegotowana!!!!

             Gotowac, az warzywa beda miekkie. Dodac vegety, (zrobi piekny kolor) oraz pozostale przyprawy do smaku.
             Przed podaniem wylowic por i cebule. Podawac z makaronem cienkie nitki (vermicelli), gotowac wedlug przepisu na opakowaniu lub wlasnej roboty. Ale o tym nastepnym razem.

                                                                                                       S M A C Z N E G O!!!!

Pyszne buleczki drozdzowe


Przepis ten jest w mojej rodzinie od pokolen. Ja nauczylem sie go od mojej babci. Zawsze robilem "na oko" ale wiele osob pytalo mnie o przepis wiec w koncu wymierzylem proporcje. A oto on:

Skladniki:

Rozczyn:
8-10 dkg swiezych drozdzy
0,5 l mleka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
ok. 0,5 kg maki

Drozdze pokruszyc i wsypac do duzej miski, zalac cieplym mlekiem o temp. pokojowej, dodac cukier, sol i mieszac az  wszystko sie po troche rozpusci. Nastepnie dodawac maki i mieszac, az konsystencja bedzie ciasta nalesnikowego (dlatego napisalem, ze dokladnie nie wiadomo ile bedzie potrzeba maki). Nie trzeba rozcierac wszystkich drobinek maki. Postawic w cieplym miejscu do wyrosnienia na ok. 30-40 minut, czasem dluzej. Zaczac dalsze przygotowania, kiedy rozczyn podejdzie do gory i bedzie puszczac "bulki".


Ciasto:
1 kostka margaryny
2 jajka
starta skorka z cytryny lub aromat cytrynowy
1 lyzka oleju
0,75 - 1 kg maki

Margaryne rozpuscic na malym ogniu i poczekac az troche przestygnie. Jajka rozbeltac widelcem w malej miseczce. Zetrzec skorke z cytryny.
Przestudzona margaryne ale dalej plynna wlac do rozczynu, dodac rozbeltane jajka (zostawic troszke do posmarowania buleczek pedzelkiem), dodac starta skorke z cytryny, olej i wszystko lekko wymieszac. Teraz najtrudniejsza rzecz - dodawac maki i wygniatac az ciasto zacznie odchodzic od reki i nie bedzie sie w ogole do niej kleic. Nie wygniatac jak na ciasto na pierogi tylko mieszac ruchem kolistym i przy tym lekko ciagnac je do gory . Gotowe ciasto nakryc sciereczka w misce i postawic do wyrosniecia w cieplym miejscu na ok. 1-1,5 godz.


Nadzienie:

dzem,
mak

Gdy juz ciasto wyrosnie, rwac je na wielkosc sredniej raczki dziecka.



Mozna je podzielic na dwie czesci. Ja z calego ciasta formuje 27 buleczek. Blaszke wysmarowac olejem i na pierwsza urwac 15 buleczek (3x5) a jezeli mniejsza to 12. Kazda urwana porcje lekko zrolowac w rekach i zrobic z niej placuszek. Do srodka dodac dzemu (ok.1 lyzeczka) i zakleic bardzo dokladnie by nadzienie nie wylalo sie podczas pieczenia.






Ulozyc tak, by czesc zaklejona byla na dnie balchy. Tak formowac kazda i ukladac na blasze pozostawiajac pomiedzy nimi mijesce na wyrosniecie. Buleczki posmarowac pozostawionymi wczesniej robeltanymi jajkami i posypac makiem.




Wstawic do nagrzanego do 160 - 170st.C piekarnika.
Nie wyrabiac calego ciasta!!! Czesc na druga blache pozostawic dalej w misce i formowac dopiero gdy pierwsza partia bedzie juz w koncowej fazie pieczenia.
Piec w piekarniku  ok.45 minut sprawdzajac uprzednio patyczkiem czy nie zostaja nam drobinki ciasta. Jesli nie - buleczki sa gotowe.
 Po wyciagnieciu wstawic do piekarnika druga blache i tak oto mamy pyszne buleczki dla calej rodzinki :).

 

Zamiast dzemu mozna  dodac rowniez slodki twarozek lub to na co mamy ochote  :D



A oto zdjecia zrobione przez jedna z Pan, ktora skorzystala z tego przepisu. Dziekuje i pozdrawiam.





Zycze powodzenia i

  SMACZNEGO!!!          















piątek, 18 marca 2011

Babka marmurkowa

Oczywiscie to ciasto musi znalezc sie na kazdym Wielkanocnym stole. Mam dla Panstwa sprawdzony przepis na pyszna babke marmurkowa.

Skladniki:
250 g masla
250 g cukru
1 lyzka cukru waniliowego
4 jajka
400 g maka
100 g skrobi ziemniaczanej (maki ziemniaczanej)
1 torebka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
0,1 l mleka
20 g rumu
30 g kakao w proszku
1 lyzka cukru pudru
bulka tarta

Do pieczenia tej babki najlepiej uzyc formy z kominkiem o srednicy 21 cm.
Jezeli chcecie Panstwo by ciasto bylo ladne i gladkie najlepiej uzywac skladnikow o temperaturze pokojowej. Mam na mysli maslo, jajka i mleko.

Maslo utrzec na pulchna mase i dodawac po troche cukier i cukier waniliowy. Dodawac po kolei jajka i ucierac. Nastepnie dodac make wymieszana juz wczesniej ze skrobia ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i sola. Powoli wlac mleko i wymieszac. Na samym koncu dodac rum i znow wymieszac. Podzielic ciasto na 3 czesci. Trzecia czesc przelozyc do osobnej miski i wymieszac z kakao. Forme na babke obtluscic i obsypac bulka tarta. Do formy wkladac lyzka naprzemian raz jasne i raz ciemne ciasto. Po wylozeniu calego ciasta lekko wymieszac widelcem, zeby powstal marmurkowy wzor (podluzne paski). Wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec ok 60-65 min. Upieczona i ostudzona juz babke obsypac cukrem pudrem lub oblac polewa, ktora gotowa mozna kupic juz w sklepie lub przygotowac samemu.

Babke mozna oczywiscie przygotowac tez bez rumu a do jasnego ciasta mozna dodac np. posiekane pistacje lub orzechy.

Czekam na Panstwa komentarze i zycze

SMACZNEGO!!!

Na nastepnej stronie znajdziecie Panstwo przyblizone wagi podawanych miar.

czwartek, 17 marca 2011

Salatka Waldorf



Naprawde szybka i pyszna salatka. Smakiem zdecydowanie przewyzsza wyglad.

Mozecie byc pewni, ze po zaserwowaniu bedziecie zapytani o przepis, ktory naprawde jest bardzo prosty.

Skladniki:

400 g ugotowanych filetow z piersi kurczaka (ze 2 wieksze piersi)
2 czerwone jablka (najlepiej kruche i slodko-kwasne)
1 lyzka soku z cytryny
2 lodygi selera naciowego (pokroic w plasterki)
60 g grubo posiekanych orzechow wloskich
1/2 szklanki majonezu
1 podzielona na listki salata (wymyta i osuszona)

Przygotowanie:
Ugotowac filety z kurczaka - najlepiej z wegeta i schlodzic.



Pokroic w drobna kostke. Jablka umyc, osuszyc i pokroic w grubsza kostke. Skropic sokiem z cytryny.



Wymieszac kawalki kurczaka, jablka, seler naciowy i orzechy. Delikatnie polaczyc z majonezem



Pojedyncze porcje podawac na lisciach salaty. Mozna tez cala salatke wylozyc do salaterki i przyozdobic liscmi salaty.
Salatka duzo lepiej smakuje gdy jest schlodzona. Najlepiej przygotowac chwile przed podaniem, wlozyc na 5-10 min do lodowki i......delektowac sie salatka, ktorej przygotowanie zabierze ok 15-20 min.



Czekam na Panstwa komentarze i ewentualne uwagi.

Smacznego!!!



Fale Dunaju. Pyszne ciasto na Swieta!!!



To ciasto jest obecne na wszystkie swieta w mojej rodzine. Piekla je moja babcia, pozniej mama a teraz ja kontynuuje tradycje. Kazdy sie zajada i tylko czeka kiedy zostanie postawione na stole.

1 kostka margaryny
5-6 jaj (bialka ubic oddzielnie)
1 szklanka cukru
1,5 szklanki maki
2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzeczki kakao
owoce w syropie (gruszki, brzoskwinie itp.)

Jaja, cukier i margaryne utrzec na mase. Nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dodac ubita piane. Ciasto podzielic na 2 czesci. Piersza wylozyc na blache,




do drugiej dodac 4 lyzeczki kakao.



Polozyc na biale ciasto. Na wierzch poukladac pokrojone w kostke owoce.



Owoce najlepiej wczesniej odsaczyc z zalewy na sitku lub durszlaku.  Piec na wolnym ogniu ok 50 min.



Krem:

Ugotowac 1 budyn waniliowy i przestudzony ucierac z 1 kostka margaryny. Dodac cukier wanilinowy i zapach (arakowy, cytrynowy).



Krem rozprowadzic rownomiernie na upieczonym, ostudzonym ciescie i wstawic do lodowki.

 

Polewa:

0,5 kostki margaryny
5 lyzek wody
5 lyzrk cukru
3 lyzki kakao



Wszystko zagotowac, przestudzic i polac na budyn (dopiero wtedy, gdy juz nie bedzie zostawal po dotknieciu na palcu). Polewy nie wylewac calej na ciasto tylko po troche, gdyz bardzo szybko tezeje.



Proponuje to ciasto upiec dzien wczesniej przed konsumowaniem, zeby sok z owocow przeszedl przez ciasto wtedy jest bardziej miekkie i rozplywa sie w ustach.
Przechowywac w lodowce lub w chlodym miejscu do 10 st.C.



Zycze smacznego i naprawde polecam!!!!


Pizza!!!! Palce lizac!!!

 

           Kiedys poszukiwałem dobrego przepisu na ciasto do pizzy....iiiiiiiiiiiiiii
udało sie!!!
Jest on łatwy w przygotowaniu, wiec kazdy sobie z nim poradzi.

Potrzebujemy

na dwie duze pizze

1. Trzy szklanki maki
2. 1,5 szklanki ciepłej wody
3. Ok.5dkg drozdzy swiezych
4. Łyzke oleju
5. Łyzeczke soli
Na sos
1. Koncentrat pomidorowy - mały słoiczek 100g
2. Oregano
3. Sol, pieprz
Ser mozzarella lub zwykły wiorki

CIASTO



     Drozdze rozgniesc i rozpuscic w ciepłej wodzie, dodac pozostałe składniki i zagniesc ciasto. Ja robie to w niewielkiej 3 litrowej misce. Jesli bedzie za rzadkie dosypywac po troche maki, az bedzie odchodzic od reki. Nakryc i odstawic w ciepłe miejsce do wyrosniecia na około 2 godziny.

W tym czasie przygotowac sos.
     Do koncentratu dodac wody w stosunku 1 do 1, oregano, sol i pieprz do smaku. Wszystko dobrze rozmieszac i gotowe.



     Po wyjeciu ciasta uderzyc w nie piescia by spuscic powietrze a nastepnie podzielic na dwie czesci. Wyłozyc na posypany maka stoł. Rozwałkowac na placki ok. 5-8 mm. Robic POJEDYNCZO !!!!!!!!
     Posmarowac sosem i posypac startym serem. Nalozyc to, co sie lubi. Szynka, pieczarki, cebula, salami-uwielbiam, boczek, papryka swieza itp.



      Wstawic na tacy lub specjalnej formie do pizzy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 20 minut. Az ser sie zarumieni.

      Potem tylko.......




                                                           S M A CZ N E G O! ! ! ! ! !






środa, 16 marca 2011

Kruche rogaliki drożdżowe

Bardzo smaczne rogaliki, wymagają trochę pracy, ale warto. Piekę je od wielu, wielu lat i ciągle smakują . Moje dzieci je uwielbiają i co jakiś czas upominają się o nie.



Przygotuj następujące składniki:
- 0.5 kg mąki tortowej,
- 0.25 kg masła, lub margaryny,
- 0.5 szklanki gęstej śmietany,
- 8 dkg świeżych drożdży,
- dosyć duży, minimum 0.5 litrowy, słoik powideł śliwkowych, lub marmolady, ( nie nadaje się dżem, bo wypłynie w czasie pieczenia)
- 1 roztrzepane  jajko do posmarowania,
- trochę grubego cukru do posypania, tak zwanego kryształu,
Rozetrzeć widelcem drożdże z niewielką  ilością mąki. Połączyć je z resztą mąki, śmietaną i masłem lub margaryną  i  w miarę szybko zagnieść ciasto. Uformować z tego kulę i włożyć do zimnej wody. Można to zrobić w dość głębokim garnku, lub zatkanej komorze zlewozmywaka, wcześniej dokładnie umytej. ( ciasto najpierw opadnie na dno, a potem wypłynie na wierzch . Trwa to około 30 minut, zależy to głównie od drożdży)
Wyjąć kulę wtedy na stolnicę, posypaną mąką. Podzielić na trzy lub cztery części, każdą  jeszcze trochę pougniatać, potem cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty około   10  cm x 10 cm.  Każdy kwadrat posmarować powidłami śliwkowymi i ukośnie zwijać, formując rogaliki. Układać na blasze do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem.Rogaliki  posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
 Z tej ilości składników wychodzą dwie duże blachy , na cały piekarnik, rogalików.
Piec okooło 25 minut ,na złoty kolor, w średnio -gorącym piekarniku.
Smacznego! Gwarantuję, że udadzą się i będą wszystkim bardzo smakowały.
Wiele moich wypróbowanych przepisów , regularnie czytaj moje artykuły!

Sałatka Grecka + Tosty Czosnkowe

Szukacie prostą, smaczną, zdrową sałatkę do grila czy na impreze imieniową urodzinowa itd. Polecam moja propozycje sałatki greckiej z tostami z masełkiem czosnkowym mmmm. Po skosztowaniu każdy prosi o jej przepis z uśmiechem na twarzy. A więc zapraszam dalej.



Składniki:
1 papryka czerwona, zielona i żółta
3 sery feta ( polecam wędzone łatwo się kroją i wspaniale smakują)
6 pomidorów
średni słoik oliwek czarnych i zielonych (mogą być krojone gotowe zmniejszy nam pracochłonność do tej sałatki)
2 ogórki szklarniowe
1/3 sałaty lodowej
2 cebule fioletowe

Papryki płuczemy, czyścimy w środku potem kroimy drobno i wsypujemy do miski, oliwki kroimy drobno badz po odlaniu zalewy wsypujemy do miski, ogórki kroimy drobno i wsypujemy do miski, cebule kroimy w piórka bądz drobno i wsypujemy do miski, sałate lodowa kroimy bądz rozszarpujemy na drobne kawałki. Fete kroimy drobno i wsypujemy do miski. Pomidory zalewamy wrzątkiem nacinamy i czekamy asz skórka zacznie schodzić i obieramy asz wkońcu drobno kroimy i wsypujemy do miski.Do sałatki wciskamy 1 cytrynę.

Mamy sałatke teras sos:
250 ml. oliwy z oliwek
1/2 opakowania ziół prowansalskich 
4 łyżki octu jabłkowego
4 łyżeczki musztardy chrzanowej
2 łyżeczki cukru
Wszystko razem łączymy i wlewamy do sałatki i mieszamy, wsadzamy do zamkniętego pojemnika i wsadzamy do lodówki na min. 1-2 godziny  najlepiej smakuje na 2 dzień,

Tosty+ masło czosnkowe
proporcja:
1/2 masła osełkowego+ 2-3 małe ząbki czosnku wedle smaku jak sie lubi można dodać tak jak ja dodaje pieprz, łyżkę kopiastą ziół prowansalskich oraz łyżeczke papryki słodkiej.  

Śledzie

Oto 2 przepisy na przygotowania śledzia. Sprawdzone smaczne a przede wszystkim proste i mało pracochłonne polecam. Uwielbiam ryby za ich wyjątkowy i delikatny smak. Oto przepisy, które uwielbiam.



ŚLEDZIE W MIODZIE
Składniki
dla 4 osób
4 duże filety śledziowe solone, 
4 średnie cebule, ( 2 białe i 2 czerwone)
2 łyżki przecieru pomidorowego, 
2 łyżki octu, 
2 łyżki miodu, 
pół szklanki oliwy, 
sól i pieprz,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Śledzie wymoczyć pozostawiając lekko słone.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.Na patelnię odlać połowę ze szklanki oliwy i poddusić nie smażąc cebulę.Kiedy cebula będzie podduszona dodać resztę oliwy,miód i ocet.Doprawić solą i pieprzem.Pozostawić do wystygnięcia.

2. Wymoczone filety śledziowe pokroić na 3 części i wymieszać razem w salaterce z ostygniętą cebulą.Pozostawić na noc w lodówce.

Musztardowe sledzie
Składniki         
dla 4 osób
sledz w oleju, 350 gram
cebula zolta, 1 duza
koperek, 0,5 peczka
musztarda chrzanowa, 6 lyzek stolowych
musztarda rosyjska, 1 lyzka stolowa
pieprz, wg uznania
cukier, 1 lyzka stolowa
oliwa z pestek winogron, 2 lyzki stolowe
woda, 2 lyzki stolowe
majonez, 1,5 lyzki stolłowej
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
Śledzie wyjać z zalewy olejowej,wrzucic do miski,oplukac w letniej wodzie; nastepnie pokroic platy sledziowe na 2-3 cm paseczki; w osobnej misce przygotwujemy zalewe: obie musztardy,oliwe, wode,majonez,posiekany drobno koperek mieszamy razem do jednolitej konsystencji,nastpenie dodac cukier i pieprz do smaku;cebule drobno posiekac,zalac wrzatkiem na 4-5 min; odcedzic,dodac do sosu musztardowego;do tak przygotowanej zalewy wrzucic paseczki sledzia i odstawic w chlodne miejsce na min 24 godziny;
Przepisy te dostepne sa rowniez na http://artelis.pl/artykuly/29927/sledzie