wtorek, 22 marca 2011

GALANTYNA WIEPRZOWA




               Kiedy bylem maly, to nie moglem na nia patrzec. Wygladala jak pociapane widelcem rozgotowane mieso, zatopione w ciemnej galarecie. Potem odkrylem, ze smakuje calkiem niezle - zwlaszcza z octem. Kulminacja i calkowite uwielbienie dla galantyny nastapilo na jednym z przyjec rodzinnych, gdy zostala podana jako zakaska :) do... sami wiecie czego. Wtedy postanowilem sobie, ze i na moim stole bedzie czestym gosciem.

                    Przygotowania trwaja dosc dlugo, zapach w domu - niespecjalny, ale final: NIEBO W GEBIE!!! Ale po kolei. Lista zakupow nie jest zbyt dluga a i koszty niewysokie. Komplikacji w przygotowaniu nie ma zadnych. A wiec do dziela!!!

L I S T A  Z A K U P O W:

     na 6 -8 miseczek
  1. 4 nogi swinskie
  2. 0.5 kg wieprzowiny (lopatka, golonka, karkowka)itp
  3. Jedna marchewka
  4. Dwa jaja
  5. Ziele angielskie
  6. Lisc laurowy
  7. Sol, pieprz, vegeta- do smaku
  8. Zelatyna jedno (50 gram) opakowanie

                      Nogi opalic z wlosow - jesli jest taka potrzeba. Wlozyc do garnka, zalac woda, dodac lisc laurowy, ziele angielskie(5 ziaren) i zagotowac. Zostawic na wolnym ogniu - niech sobie "mruga". W razie potrzeby uzupelniac wode. Marchewke obrac i pokroic w talarki. Dodac do nozek. Nozki gotowac do momentu az mieso bedzie odchodzic od kosci. W drugim garnku postawic pozostale mieso wieprzowe. Wode "posolic vegeta". Gotowac do pelnej miekkosci. Wywar z miesa mozna pozniej wykorzystac jako baze do zup, sosow itp. Gdy wszystko bedzie juz miekkie wyjac z wywarow i oddzielic od kosci. Nastepnie drobno pokroic. MARCHEWKE zostawic w wywarze.Ugotowac dwa jajka na twardo, obrac i pokroic w talarki. Ulozyc na dnie miseczek. Nastepnie do miseczek nalozyc pokrojone mieso. Wywar z nozek zagotowac. Jak ktos lubi duzo wody w galantynie-dolac wody, przyprawic sola, pieprzem do smaku. Nasz wywar sam z siebie bedzie juz klejacy, jednak aby miec pewnosc, ze wszystko sie zetnie dodamy troche zelatyny. Do zagotowanego wywaru dodac pol torebki zelatyny, (nie gotowac)!!!!! Dobrze wymieszac i......... powoli zalac mieso w miseczkach. Zostawic w chlodnym miejscu do zastygniecia.

                            Podawac po wyjeciu z miseczki z octem, chrzanem, musztarda - jak kto lubi.


S M A C Z N E G O!!!!!!!

Na zdjeciu niestety bez dekoracji bo bylo juz dosc pozno...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz