sobota, 26 marca 2011

Pulpeciki w sosie pomidorowym



        Potrawa znana od wiekow, jednak ze wzgledu na czas wykonania czesto omijana w domowym menu. Warto jednak sie poswiecic i sprobowac, bo final jest naprawde smaczny!!! Pulpeciki w sosie pomidorowym mozna podawac jako danie glowne z ziemniakami, ryzem czy makaronem. Z wszelkiego rodzaju surowkami czy salatkami. Ja przygotowalem je z ryzem oraz salatka z buraczkow czerwonych.

        Dla 4-6 osob


        Potrzebujesz:

  1. Okolo 0.5 kg miesa wieprzowego,( lopatka, karkowka),
  2. Jedna sredniej wielkosci cebule,
  3. Dwie suche bulki,
  4. Dwa jajka,
  5. Maly sloiczek koncentratu pomidorowego,
  6. Dwie kostki bulionowe,
  7. Olej do smazenia,
  8. Bulka tarta do obtaczania,
  9. Sol, pieprz do smaku.
  10. Odrobina maki do przygotowania "zaklepki"
    Czas przygotowania: okolo 1 godzina.

        Mieso oplukac i osuszyc. Zmielic maszynka do miesa. Bulki namoczyc w wodzie az calkowicie rozmiekna. Na poczatku beda wyplywac, ale jak troche nasiakna to sie uspokoja. Ja osobiscie uzywam bulki tartej, ktora sam robie mielac suche bulki. Wtedy bulke dodac bezposrednio do miesa NIE NAMACZAC!!!!. Dolac tylko troche wody (do miesa). Cebule obrac i pokroic w drobna kostke i dodac do miesa razem z jajkami. Namoczone bulki, (jesli nie uzyto bulki tartej), dobrze odcisnac z wody i tez dodac do miesa. Dodac sol i pieprz i wszystko dokladnie wymieszac, az uzyskamy jednolita papke.



            Formowac male 2-3 centymetrowe kulki, obtaczac w bulce tartej, lekko splaszczac i odkladac na bok az do wyrobienia calego miesa. 



            Na patelnie nalac olej i rozgrzac go na srednim plomieniu. Smazyc z obu stron az do uzyskania brazowego koloru. - okolo 8-10min z kazdej strony. 



         Gdy nasze pulpeciki beda sie smazyly, w garnku postawic wode na sos. Wrzucic dwie kostki bulionowe i poczekac az sie zagotuje. Pulpeciki sciagac z patelni i wkladac delikatnie do gotujacego sie bulionu. Gotowac na wolnym ogniu 10-15 minut. W razie potrzeby uzupelnic woda. Dodac koncentratu pomidorowego i jeszcze chwile pogotowac, (az koncentrat sie rozpusci). Nastepnie pulpeciki wylowic a pozostaly bulion doprawic do smaku. Przygotowac zaklepke. Pol szklanki wody przelac do miseczki i, ciagle mieszajac rozga, dodac 3-4 lyzki maki. Mieszac tak dlugo az nie bedzie zadnych grudek. Nastepnie pomalu wlewac do bulionu ciagle go mieszajac, az sos bedzie mial konsystencje niezbyt gestej smietany. Wlozyc na powrot pulpeciki i calosc zagotowac, mieszajac dosc czesto.

            Podawac na cieplo z makaronem, ziemniakami, ryzem lub chlebem.





S M A C Z N E G O !!!!!!!!


piątek, 25 marca 2011

Placek z rabarbarem

       Jesli ktos lubi ciasta, ktore pomimo slodkosci przynosza rowniez orzezwienie polecam ciasto z rabarbarem. Jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze sie udaje. Przepis jest uniwersalny i mozna dodac do niego kazde owoce, w zaleznosci od tego jaka mamy pore roku lub na co mamy chec. Duzo smaczniejsze wychodzi ze swiezych owocow niz z mrozonek.  Oto przepis:

Skladniki:


3 i 1/2 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia (dosc czubata)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
7 lyzek mleka
1/2 kostki margaryny
40 dkg rabarbaru
cukier puder do posypania
cukier waniliowy lub zapach

      Margaryne utrzec z cukrem na jednolita mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac do utartej masy na przemian - jedna lyzka mleka, troche maki i 1 zoltko caly czas ucierajac. Dodac zapach lub cukier waniliowy a na koncu dodac piane ubita z bialek. Po dodaniu piany bardzo delikatnie wymieszac. Jesli wczesniej uzywany byl mikser to po dodaniu piany nalezy wymieszac juz tylko lyzka lub kulka do ucierania. Wszystko wylac na posmarowana wczesniej blache tluszczem i posypana bulka tarta. 
Rabarbar umyc, drobno posiekac w plasterki i rownomiernie rozlozyc na ciescie. Piec w temperaturze ok.170 st.C ok. 40 min. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest upieczone. Patyczek po wyciagnieciu musi byc suchy i bez odrobinek ciasta. Gorace jeszcze ciasto posypac cukrem pudrem i.....gotowe!!!


Uwagi:
Mlody rabarbar (rozowy) nie ma wlokien i nie trzeba go obierac. Gruntowy - trzeba obrac z wlokien.



Smacznego!!!

czwartek, 24 marca 2011

SALATA W SOSIE SLODKO - KWASNYM



        Czesto zdarza sie, ze brak pomyslu na surowke do obiadu psuje calkowicie efekt wizualny oraz doznania smakowe dla naszego podniebienia. Ja wtedy biegne do sklepu po salate. Salata jest bardzo "wdziecznym" warzywem, ktore jest bogate w skladniki odzywcze potrzebne naszemu organizmowi. A wiec do dziela!!!

          Potrzebujesz:

  1. Glowka salaty maslowej (taka najzwyklejsza)
  2. 100 ml slodkiej smietany 12% 
  3. Cukier
  4. 1 lyzka octu spirytusowego 10%

        Salate umyc i lekko otrzepac z wody. Liscie oderwac od korzenia i porwac, (NIE KROIC!!!), na drobne kawalki. Salata krojona szybko goszknieje i traci swoje cenne wlasciwosci odzywcze. Przelozyc do miski. Smietane przelac do miseczki i nasypac cukier, (6 - 8 lyzeczek od herbaty). Wymieszac rozga az sie cukier rozpusci. Powinien powstac dosc gesty i slodki krem. W razie potrzeby doslodzic i zamieszac znowu. Dodac lyzke octu, zamieszac. Polaczyc z salata i wymieszac na POL GODZINY PRZED PODANIEM!!! Jesli zrobisz to wczesniej, salata nie bedzie juz taka krucha i zdazy zwiednac. Bedzie nieapetycznie. Ocet mozna zastapic kwaskiem cytrynowym. Nalezy uwazac na jego ilosc, gdyz juz kilka ziaren zakwasi bardzo mocno smietane. Ilosci cukru i octu podane sa orientacyjnie. Zrob tak, jak bedzie Tobie smakowac. Warto troche poeksperymentowac!!!


S M A C Z N E G O !!!!!!

środa, 23 marca 2011

Placek po zbójnicku w gulaszu wołowym







             Mieso wolowe, bo o nim chce napisac, jest bardzo "wdziecznym" surowcem dla kazdego, kto lubi gotowac. Jednak trzeba wiedziec, ze wolowina rzadzi sie swoimi prawami. Zle przyprawiona smakuje paskudnie. Sa jednak sposoby, aby i wolowina smakowala jak najdelikatniejsze mieso. :)

               Placek po zbojnicku w gulaszu wolowym jest daniem dla glodomora, ktory lubi dobrze zjesc przy piwku. Na lepsze trawienie oczywiscie. Wykonanie nie nastrecza wiekszych problemow i kazdy moze zmierzyc sie z tym przepisem. A wiec do dziela!!!


            Dla 4-6 osob


            Czas przygotowania: okolo 2 godziny


Lista produktow:


  1. 6 -8 sredniej wielkosci ziemniakow,
  2. Okolo 0.5 kg zwyklej maki,
  3. 2 jajka,
  4. 60 - 80 dkg chudej wolowiny (udziec, szynka, ale tez z innych czesci wg uznania),
  5. 3 zabki czosnku,
  6. 2 duze cebule,
  7. 2 marchewki,
  8. Korzen pietruszki,
  9. Kawalek selera,
  10. 1 swieza papryka czerwona,
  11. Olej do smazenia,
  12. 2 lyzki smalcu,
  13. Przyprawy, (sol, pieprz, majeranek),
  14. Kubek slodkiej gestej smietany.

                Najpierw zajmiemy sie miesem ze wzgledu na czas potrzebny do jego przygotowania. Nalezy je oplukac i osuszyc, pokroic w dosc drobna kostke, (szybciej bedzie gotowa), Zesmazyc na patelni z dodatkiem soli i pieprzu oraz drobno pokrojonego czosnku. Smazyc tak dlugo az odparuje cala woda a mieso sie przyrumieni. Podlac woda i cala zawartosc przelac do garnka. Uzupelnic woda. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem az mieso zmieknie.

                   Teraz czas na pozostale skladniki. Marchewke, pietruszke, seler i cebule obrac. Marchewke zetrzec na tarce i dodac do garnka z miesem. Pietruszke i seler dodac w calosci. Cebule pokroic w drobna kostke i zeszklic na patelni. Nastepnie dodac do garnka z miesem. Czerwona papryke oplukac. wyciac gniazdo nasienne a reszte pokroic w slupki. Nie dodawac do gulaszu!!!

                     Ziemniaki zetrzec na tarce do miski lub, (jak ja to robie) zmielic w robocie. Wedlug mnie niczym sie nie roznia od tartych a palce na prawde mniej bola i nie sa pokaleczone.:) Odlac nadmiar wody. Dodac jajka, posolic, popieprzyc. Mozna tez dodac majeranku - ja bardzo lubie. Wymieszac i dodawac maki do gestosci papki dla dzieci, ciagle mieszajac. Ciasto na placki gotowe.

                         Do tego czasu mieso powinno juz byc prawie miekke. Do wielkiego finalu zostalo juz bardzo niewiele. Teraz nalezy do gulaszu dodac papryke i tak wszystko przyprawic, zeby bylo dosc mocno slone i pikantne. Kiedy zrobimy zasmazke sol i pieprz zostana zlagodzone. Wszystko dusic do miekkosci miesa. Pietruszke i seler wylowc.Teraz zajmiemy sie zasmazka. Na patelnie nalezy dac smalec i dobrze go rozgrzac. Dodac 3 lyzki maki i mieszac az osiagniemy ciemny, zloty kolor. Wszystko przelac do gulaszu. UWAGA!!!! BEDZIE MOCNO PRYSKAC!!!!, zamieszac, Poczekac az sie zagotuje i wylaczyc. 

                        Placki ziemniaczane smazyc na oleju. Na rozgrzanej patelni farsz rozkladac rownomiernie, (jeden na calej powierzchni patelni), zrumienic i odwrocic na druga strone. Ostroznie przy odwracaniu. Mozemy polamac nasz placek. Najlepiej przekladac na druga patelnie. Jest wtedy latwiej.

                          Placka wylozyc na talerz i polac gulaszem. Mozna tez nasz placek zlozyc na pol. Po wierzchu polac jeszcze sosem. Na srodek talerza dodac lyzke smietany. Danie wspaniale komponuje sie z salata w sosie slodko - kwasnym, ale o tym w nastepnym przepisie.


S M A C Z N E G O !!!!!!!!


MAKARON ZASMAZANY NA SMIETANIE Z JAJKIEM I SZCZYPIORKIEM

             
          Czesto zdaza sie tak, ze po zupach zostaje nam makaron. Niejedna gospodyni zastanawia sie co teraz z nim zrobic. W lodowce nie polezy dlugo, kolejnej zupy z makaronem robic nie bedzie, itp. Ja mam na to sposob!!! 
           Moja babcia pochodzila ze wsi, wiec jaj i smietany nigdy nie brakowalo. Makaronu zreszta tez :). Umiala zrobic cos z niczego i na dodatek jeszcze bylo smacznie! Pierwszy raz makaron przygotowany inaczej jadlem ze 20 lat temu i smakowal fantastycznie!!! Chce i Wam pokazac prosty przepis na danie bezmiesne ale pozywne.


           Dla 2-3 osob:
  1. 200-250 gram makaronu nitki
  2. 100 gram smietany minimum18%
  3. Peczek szczypiorku
  4. 2-3 jajka 
  5. Sol, pieprz - do smaku

           Czas przygotowania: okolo 20 -30 minut.(jesli makaron musimy ugotowac)


         Makaron ugotuj wedlug przepisu producenta. Odcedz i przelej zimna woda. Wyloz na durszlak do obciekniecia. Szczypiorek oplucz i pokroj drobno. Na rozgrzana patelnie wylej smietane i poczekaj az zacznie wrzec. Dodaj makaron i smaz tak dlugo az wszystko bedzie cieple, (okolo 3-5 minut), mieszajac od czasu do czasu. Wbij jajka i przypraw sola i pieprzem do smaku. Smaz ciagle mieszalac jak jajecznice. Pod sam koniec dodaj szczypiorek i wymieszaj. Podawaj na cieplo na sniadanie lub na kolacje.

             To juz wszystko. Proste i szybkie. Prawda?


S M A C Z N E G O!!!!!

wtorek, 22 marca 2011

GALANTYNA WIEPRZOWA




               Kiedy bylem maly, to nie moglem na nia patrzec. Wygladala jak pociapane widelcem rozgotowane mieso, zatopione w ciemnej galarecie. Potem odkrylem, ze smakuje calkiem niezle - zwlaszcza z octem. Kulminacja i calkowite uwielbienie dla galantyny nastapilo na jednym z przyjec rodzinnych, gdy zostala podana jako zakaska :) do... sami wiecie czego. Wtedy postanowilem sobie, ze i na moim stole bedzie czestym gosciem.

                    Przygotowania trwaja dosc dlugo, zapach w domu - niespecjalny, ale final: NIEBO W GEBIE!!! Ale po kolei. Lista zakupow nie jest zbyt dluga a i koszty niewysokie. Komplikacji w przygotowaniu nie ma zadnych. A wiec do dziela!!!

L I S T A  Z A K U P O W:

     na 6 -8 miseczek
  1. 4 nogi swinskie
  2. 0.5 kg wieprzowiny (lopatka, golonka, karkowka)itp
  3. Jedna marchewka
  4. Dwa jaja
  5. Ziele angielskie
  6. Lisc laurowy
  7. Sol, pieprz, vegeta- do smaku
  8. Zelatyna jedno (50 gram) opakowanie

                      Nogi opalic z wlosow - jesli jest taka potrzeba. Wlozyc do garnka, zalac woda, dodac lisc laurowy, ziele angielskie(5 ziaren) i zagotowac. Zostawic na wolnym ogniu - niech sobie "mruga". W razie potrzeby uzupelniac wode. Marchewke obrac i pokroic w talarki. Dodac do nozek. Nozki gotowac do momentu az mieso bedzie odchodzic od kosci. W drugim garnku postawic pozostale mieso wieprzowe. Wode "posolic vegeta". Gotowac do pelnej miekkosci. Wywar z miesa mozna pozniej wykorzystac jako baze do zup, sosow itp. Gdy wszystko bedzie juz miekkie wyjac z wywarow i oddzielic od kosci. Nastepnie drobno pokroic. MARCHEWKE zostawic w wywarze.Ugotowac dwa jajka na twardo, obrac i pokroic w talarki. Ulozyc na dnie miseczek. Nastepnie do miseczek nalozyc pokrojone mieso. Wywar z nozek zagotowac. Jak ktos lubi duzo wody w galantynie-dolac wody, przyprawic sola, pieprzem do smaku. Nasz wywar sam z siebie bedzie juz klejacy, jednak aby miec pewnosc, ze wszystko sie zetnie dodamy troche zelatyny. Do zagotowanego wywaru dodac pol torebki zelatyny, (nie gotowac)!!!!! Dobrze wymieszac i......... powoli zalac mieso w miseczkach. Zostawic w chlodnym miejscu do zastygniecia.

                            Podawac po wyjeciu z miseczki z octem, chrzanem, musztarda - jak kto lubi.


S M A C Z N E G O!!!!!!!

Na zdjeciu niestety bez dekoracji bo bylo juz dosc pozno...


poniedziałek, 21 marca 2011

SZYBKI RYZ NA SLODKO Z POLEWA OWOCOWA

                 

               Czasami bywa, ze brakuje nam czasu i pomyslu na szybki posilek, czy moze nawet danie obiadowe. Wtedy kazda gospodyni ma zagadke co podac. Mozna oczywiscie zadzwonic i zamowic cos na wynos ale mozna tez cos szybko przygotowac. Nie jest to moze nic specjalnego, ale uwierzcie mi - naprawde sie sprawdza w "ekstremalnych" warunkach.


Danie dla 4-6 osob

Czas: 30 min

  1. 400 gram zwyklego ryzu (moze byc w torebkach)
  2. 0.4 kg czerwonych lub ciemniejszych owocow (truskawki, porzeczki, maliny, jagody) lub ich mix
  3. Jeden duzy kubek jogurtu naturalnego
  4. 1.5 litra mleka
  5. Cukier

Wykonanie


                Mleko wlac do garnka i poslodzic dosc mocno. Pomalu podgrzewac mieszajac co jakichs czas, zeby sie nie przypalilo i nie powstal "kozuch". Tuz przed zagotowaniem wsypac ryz lub wlozyc torebki. Zamieszac i gotowac jeszcze 10 minut od momentu zagotowania na wolnym (malym) ogniu, czesto mieszajac. Nastepnie wylaczyc i zostawic pod przykryciem na okolo 15 min, zeby ryz "doszedl". W tym czasie zrobimy polewe.


Polewa


                  Owoce rozmiksowac w mikserze lub blenderem. Dodac jogurt i poslodzic. Znowu zmiksowac.
ALTERNATYWNIE mozna polewe zrobic z dzemu wieloowocowego i smietany. Polewe mozna wykozystac takze jako koktail owocowy lub do innych przysmakow.



                  Ryz nakladac na goraco i polac polewa. Udekorowac bita smietana.
To naprawde szybka i smaczna potrawa. Rewelacyjnie sprawdza sie w sytuacjach braku pomyslow "co na obiad"?



S M A C Z N E G O !!!!!!



niedziela, 20 marca 2011

PIEROGI RUSKIE



             Pamietam kiedy zrobilem je pierwszy raz.... Mialem wtedy 12 lat i...........prawie wszystko sie udalo!!!! Tylko ciasto wyszlo jakies takie nieklejace :). Pierogi rozgotowywaly sie w wodzie. Rodzice byli zdziwieni i troche sie ze mnie smiali, ale chyba byli tez troche dumni. Teraz ciasto sie udaje i farsz tez niczego sobie. 

             Rodzina mojego taty pochodzi ze wschodu i przepis tez jest troche "wschodni". Wykonanie nie powinno nastreczac wielu klopotow, choc pierogi sa pracochlonne i nie zawsze znajdzie sie czas na ich przygotowanie. Jednak doznania smakowe i radosc oraz satysfakcja z dobrze wykonanej roboty wynagradzaja wszystkie trudy. A wiec do dziela!!!



             Na okolo 70 sztuk
             Czas przygotowania okolo 2 godziny.
 C I A S T O


  1. Okolo 1.5 kilograma maki (piecsetki)
  2. 0.6-0.8 litra wody

F A R S Z 


  1. 2 kilogramy ziemniakow
  2. Okolo 0.5 kilograma twarogu (chudy, tlusty-co kto lubi, nie przemielony)
  3. Dwie sredniej wielkosci cebule
  4. Sol, pieprz do smaku
  5. Torebka miety (herbata mietowa)
  6. Olej do smazenia

              Najpierw zajmiemy sie farszem. Ziemniaki obrac i ugotowac w wodzie, (najlepiej dzien wczesniej), z dodatkiem dwoch lyzeczek soli. Cebule obrac i pokroic w drobna kostke, zesmazyc na oleju na zlocisty kolor.
            Wystudzone ziemniaki zmielic przez maszynke naprzemiennie z twarogiem. Dodac zesmazona cebule oraz sol i pieprz do smaku.



             Ja do farszu dodaje jeszcze polowe torebki, roztartej w dloniach miety. Pierogi maja wtedy troche inny, specyficzny smak. Mozna tez opuscic ten skladnik. Wszystko zalezy od tego, co kto lubi. Wszystko dokladnie wymieszac na jednolita mase i wstawic do lodowki. Schlodzony farsz lepiej  naklada sie do pierogow.

                                                             Ciasto:
              Make wysypac na stolnice zostawiajac troche do pozniejszego podsypywania. Zrobic dolek w mace i wlewac stopniowo wode zarabiajac ciasto. Wszystko dokladnie wyrobic na jednolita dosyc miekka kule. W razie potrzeby dodac troche maki. Na podsypana maka stolnice polozyc kawalek ciasta i rozwalkowac na placek o grubosci okolo 3mm. Wyciac kola o srednicy okolo 6-8 cm (ja wycinam kubkiem mojego dziecka lub szklanka).



Wyjac farsz z lodowki i nakladac lyzeczka na srodek wycietego kolka.Skladac na polowe i zaklejac palcami dookola dwa razy. Zwracac uwage na dokladne sklejenie aby nasze pierogi sie nie rozkleily podczas gotowania.


          Gotowac 1-2 minuty po wyplynieciu po 20-30 sztuk w osolonej wodzie, (dwie, trzy lyzeczki z dodatkiem oleju), wtedy sie nie beda tak szybko sklejac. Wyjmowac lyzka cedzakowa. Podawac na goraco zaraz po ugotowaniu ze smietana (kwasna) lub skwarkami. Mozna na wierzch dodac maggi.
                Pierogi "zapasowe" schlodzic w zimnej wodzie i przelozyc na durszlak. Nastepnie dac do miski, przelac olejem i zruszyc, (wtedy sie nie posklejaja). Przechowywac w lodowce. Na drugi dzien jak znalazl. Odsmazane sa rewelacyjne!!!! Zycze wytrwalosci i..............



S M A C Z N E G O!!!!!!