czwartek, 17 marca 2011

Salatka Waldorf



Naprawde szybka i pyszna salatka. Smakiem zdecydowanie przewyzsza wyglad.

Mozecie byc pewni, ze po zaserwowaniu bedziecie zapytani o przepis, ktory naprawde jest bardzo prosty.

Skladniki:

400 g ugotowanych filetow z piersi kurczaka (ze 2 wieksze piersi)
2 czerwone jablka (najlepiej kruche i slodko-kwasne)
1 lyzka soku z cytryny
2 lodygi selera naciowego (pokroic w plasterki)
60 g grubo posiekanych orzechow wloskich
1/2 szklanki majonezu
1 podzielona na listki salata (wymyta i osuszona)

Przygotowanie:
Ugotowac filety z kurczaka - najlepiej z wegeta i schlodzic.



Pokroic w drobna kostke. Jablka umyc, osuszyc i pokroic w grubsza kostke. Skropic sokiem z cytryny.



Wymieszac kawalki kurczaka, jablka, seler naciowy i orzechy. Delikatnie polaczyc z majonezem



Pojedyncze porcje podawac na lisciach salaty. Mozna tez cala salatke wylozyc do salaterki i przyozdobic liscmi salaty.
Salatka duzo lepiej smakuje gdy jest schlodzona. Najlepiej przygotowac chwile przed podaniem, wlozyc na 5-10 min do lodowki i......delektowac sie salatka, ktorej przygotowanie zabierze ok 15-20 min.



Czekam na Panstwa komentarze i ewentualne uwagi.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz