czwartek, 14 kwietnia 2011

Gofry Holenderskie

    

       Pyszne domowe gofry? Nic prostrzego, jesli tylko mamy w domu gofrownice. Cieplutkie, chrupiace i bez konserwantow. Po prostu pychota.

      Skladniki:

450g maki
0,5l mleka
75g cukru pudru
szczypta soli
100g masla
2 jaja
15g proszku do pieczenia

        Maslo stopic i przestudzic. Make, mleko, cukier, sol i proszek do pieczenia wymieszac mikserem. Jajka rozbeltac osobno i dodac do ciasta a nastepnie wlac maslo. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszac. Ciasto powinno miec konsystencje ciasta nalesnikowego.
        Po nagrzaniu gofrownicy nalac porcje ciasta na dolna plyte i przykryc gorna. Po uplywie 3-5 minut wyjac gotowe gofry.
        Podawac na goraco z dodatkami na jakie tylko mamy ochote - dzem, czekolada, bita smietana itp.


                             Smacznego!!!