czwartek, 17 marca 2011

Fale Dunaju. Pyszne ciasto na Swieta!!!



To ciasto jest obecne na wszystkie swieta w mojej rodzine. Piekla je moja babcia, pozniej mama a teraz ja kontynuuje tradycje. Kazdy sie zajada i tylko czeka kiedy zostanie postawione na stole.

1 kostka margaryny
5-6 jaj (bialka ubic oddzielnie)
1 szklanka cukru
1,5 szklanki maki
2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzeczki kakao
owoce w syropie (gruszki, brzoskwinie itp.)

Jaja, cukier i margaryne utrzec na mase. Nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dodac ubita piane. Ciasto podzielic na 2 czesci. Piersza wylozyc na blache,




do drugiej dodac 4 lyzeczki kakao.



Polozyc na biale ciasto. Na wierzch poukladac pokrojone w kostke owoce.



Owoce najlepiej wczesniej odsaczyc z zalewy na sitku lub durszlaku.  Piec na wolnym ogniu ok 50 min.



Krem:

Ugotowac 1 budyn waniliowy i przestudzony ucierac z 1 kostka margaryny. Dodac cukier wanilinowy i zapach (arakowy, cytrynowy).



Krem rozprowadzic rownomiernie na upieczonym, ostudzonym ciescie i wstawic do lodowki.

 

Polewa:

0,5 kostki margaryny
5 lyzek wody
5 lyzrk cukru
3 lyzki kakao



Wszystko zagotowac, przestudzic i polac na budyn (dopiero wtedy, gdy juz nie bedzie zostawal po dotknieciu na palcu). Polewy nie wylewac calej na ciasto tylko po troche, gdyz bardzo szybko tezeje.



Proponuje to ciasto upiec dzien wczesniej przed konsumowaniem, zeby sok z owocow przeszedl przez ciasto wtedy jest bardziej miekkie i rozplywa sie w ustach.
Przechowywac w lodowce lub w chlodym miejscu do 10 st.C.



Zycze smacznego i naprawde polecam!!!!


2 komentarze:

  1. mmmm pychota!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś ''popełniłam'' miodownika ,ale za tydzień zrobię fale dunaju,ciacho wyglada bardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń