piątek, 18 marca 2011

Babka marmurkowa

Oczywiscie to ciasto musi znalezc sie na kazdym Wielkanocnym stole. Mam dla Panstwa sprawdzony przepis na pyszna babke marmurkowa.

Skladniki:
250 g masla
250 g cukru
1 lyzka cukru waniliowego
4 jajka
400 g maka
100 g skrobi ziemniaczanej (maki ziemniaczanej)
1 torebka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
0,1 l mleka
20 g rumu
30 g kakao w proszku
1 lyzka cukru pudru
bulka tarta

Do pieczenia tej babki najlepiej uzyc formy z kominkiem o srednicy 21 cm.
Jezeli chcecie Panstwo by ciasto bylo ladne i gladkie najlepiej uzywac skladnikow o temperaturze pokojowej. Mam na mysli maslo, jajka i mleko.

Maslo utrzec na pulchna mase i dodawac po troche cukier i cukier waniliowy. Dodawac po kolei jajka i ucierac. Nastepnie dodac make wymieszana juz wczesniej ze skrobia ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i sola. Powoli wlac mleko i wymieszac. Na samym koncu dodac rum i znow wymieszac. Podzielic ciasto na 3 czesci. Trzecia czesc przelozyc do osobnej miski i wymieszac z kakao. Forme na babke obtluscic i obsypac bulka tarta. Do formy wkladac lyzka naprzemian raz jasne i raz ciemne ciasto. Po wylozeniu calego ciasta lekko wymieszac widelcem, zeby powstal marmurkowy wzor (podluzne paski). Wstawic do uprzednio nagrzanego piekarnika do 180 st.C i piec ok 60-65 min. Upieczona i ostudzona juz babke obsypac cukrem pudrem lub oblac polewa, ktora gotowa mozna kupic juz w sklepie lub przygotowac samemu.

Babke mozna oczywiscie przygotowac tez bez rumu a do jasnego ciasta mozna dodac np. posiekane pistacje lub orzechy.

Czekam na Panstwa komentarze i zycze

SMACZNEGO!!!

Na nastepnej stronie znajdziecie Panstwo przyblizone wagi podawanych miar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz