sobota, 19 marca 2011

Faworki, chrusty

Przepis rowniez babciny, sprawdzony przez lata. Faworki sa pyszne, puszyste i kruche po prostu mniam...



Skladniki:

30 dkg maki
3 zoltka
3 lyzki kwasnej smietany
1,5 lyzki cukru
1,5 lyzki octu lub alkoholu
cukier puder

Na wysypana na blat make dodawac po kolei zoltka, smietane, cukier i ocet. Wszystko wymieszac i ugniatac. Ukroic maly kawalek tego ciasta i rozwalkowac na placek o grubosci 1-2 mm. Im ciensze tym lepsze. Placek kroic w paski o szerokosci ok.5 cm a nastepnie w poprzek o dlugosci ok. 8-10 cm. Nastepnie ponizej srodka kazdego kawalka naciac nozem w dol na ok.2 cm i przelozyc przez dziurke dolny koniec. Tak poskrecane faworki wrzucic na goracy olej i smazyc przez ok. 30 sek. az ciasto sie zarumieni. Po lekkim ostygnieciu posypac cukrem pudrem.

Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko zajadac sie naszymi smakolykami.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz: