Skladniki:
30 dkg maki
3 zoltka
3 lyzki kwasnej smietany
1,5 lyzki cukru
1,5 lyzki octu lub alkoholu
cukier puder
Na wysypana na blat make dodawac po kolei zoltka, smietane, cukier i ocet. Wszystko wymieszac i ugniatac. Ukroic maly kawalek tego ciasta i rozwalkowac na placek o grubosci 1-2 mm. Im ciensze tym lepsze. Placek kroic w paski o szerokosci ok.5 cm a nastepnie w poprzek o dlugosci ok. 8-10 cm. Nastepnie ponizej srodka kazdego kawalka naciac nozem w dol na ok.2 cm i przelozyc przez dziurke dolny koniec. Tak poskrecane faworki wrzucic na goracy olej i smazyc przez ok. 30 sek. az ciasto sie zarumieni. Po lekkim ostygnieciu posypac cukrem pudrem.
Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko zajadac sie naszymi smakolykami.
SMACZNEGO!!!
Mam ten sam przepis :)faworki pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuń