sobota, 19 marca 2011

ROSOL DROBIOWY Z MAKARONEM

                  Dla mnie rosol to jedna z najtrudniejszych zup. Potrzebuje(zupa) duzo czasu i cierpliwosci. Ale warto sie poswiecic, bo doznania smakowe rekompensuja wlozony trud w jego przygotowanie, daja ogromna satysfakcje i poczucie spelnienia.



Dla 4-6 osob


Skladniki:


1. Porcja rosolowa (grzbiet kurczaka, skrzydelka, szyjka) jak najbardziej tluste!!!
2. Jedna sredniej wielkosci marchewka
3. Polowa pietruszki (korzen)
4. Polowa cebuli (nie za duza)
5. 1/2 pora
6. Natka pietruszki
7. Sol, pieprz, vegeta do smaku



            Do garnka, 3-4 litry, nalac wode i postawic do gotowania. Porcje rosolowa umyc w wodzie i osuszyc. Wlozyc do garnka. Marchewke i pietruszke obrac i pociac w slupki, cebule obrac - NIE KROIC!!! Por wyplukac z piasku.(nie kroic)

             Poczekac az kurczak sie zagotuje. NIE DOPUSCIC DO WRZENIA!!!!! Wtedy rosol bedzie klarowny (przezroczysty). Zebrac z gory szumowiny. Wyglada to nieapetycznie ale z rosolem tak jest zawsze :).
             Dodac warzywa i zostawic do gotowania az zmiekna.(bez cebuli) W razie potrzeby jeszcze raz odszumowac. Zostawic na wolnym ogniu. Niech sobie powoli "mruga". Cebule podpiec na ogniu. Ja klade na odpalonym duzym palniku kuchenki gazowej, az sie mocno zrumieni a raczej bedzie czarna (z jednej strony). Potem dodac do garnka. Wygotowana wode uzupelniac TYLKO woda przegotowana!!!!

             Gotowac, az warzywa beda miekkie. Dodac vegety, (zrobi piekny kolor) oraz pozostale przyprawy do smaku.
             Przed podaniem wylowic por i cebule. Podawac z makaronem cienkie nitki (vermicelli), gotowac wedlug przepisu na opakowaniu lub wlasnej roboty. Ale o tym nastepnym razem.

                                                                                                       S M A C Z N E G O!!!!

1 komentarz:

  1. To prawda rosołek to trudna zupa,aby wyszedł super klarowny trzeba poświęcić mu trochę czasu i pilnować.Ja robię dokładnie tak samo tylko dodaje cząstkę białej kapusty chociaż 2,3 listki i 2 grzybki suszone,rosołek jest wtedy wzbogacony o super delikatny smaczek....Ale jak nie mam kapusty robię tak samo :) Mniam uwielbiam rosół:)

    OdpowiedzUsuń