piątek, 25 marca 2011

Placek z rabarbarem

       Jesli ktos lubi ciasta, ktore pomimo slodkosci przynosza rowniez orzezwienie polecam ciasto z rabarbarem. Jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze sie udaje. Przepis jest uniwersalny i mozna dodac do niego kazde owoce, w zaleznosci od tego jaka mamy pore roku lub na co mamy chec. Duzo smaczniejsze wychodzi ze swiezych owocow niz z mrozonek.  Oto przepis:

Skladniki:


3 i 1/2 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia (dosc czubata)
3/4 szklanki cukru
4 jajka
7 lyzek mleka
1/2 kostki margaryny
40 dkg rabarbaru
cukier puder do posypania
cukier waniliowy lub zapach

      Margaryne utrzec z cukrem na jednolita mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodawac do utartej masy na przemian - jedna lyzka mleka, troche maki i 1 zoltko caly czas ucierajac. Dodac zapach lub cukier waniliowy a na koncu dodac piane ubita z bialek. Po dodaniu piany bardzo delikatnie wymieszac. Jesli wczesniej uzywany byl mikser to po dodaniu piany nalezy wymieszac juz tylko lyzka lub kulka do ucierania. Wszystko wylac na posmarowana wczesniej blache tluszczem i posypana bulka tarta. 
Rabarbar umyc, drobno posiekac w plasterki i rownomiernie rozlozyc na ciescie. Piec w temperaturze ok.170 st.C ok. 40 min. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest upieczone. Patyczek po wyciagnieciu musi byc suchy i bez odrobinek ciasta. Gorace jeszcze ciasto posypac cukrem pudrem i.....gotowe!!!


Uwagi:
Mlody rabarbar (rozowy) nie ma wlokien i nie trzeba go obierac. Gruntowy - trzeba obrac z wlokien.



Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Znam to ciasto z domu rodzinnego,mama robiła je często dodajac owoców sezonowych (truskawki ,rabarbar,śliwki i jabłka) i ten zapach, gdy sie piecze ciasto mmmmm

    OdpowiedzUsuń