sobota, 26 marca 2011

Pulpeciki w sosie pomidorowym



        Potrawa znana od wiekow, jednak ze wzgledu na czas wykonania czesto omijana w domowym menu. Warto jednak sie poswiecic i sprobowac, bo final jest naprawde smaczny!!! Pulpeciki w sosie pomidorowym mozna podawac jako danie glowne z ziemniakami, ryzem czy makaronem. Z wszelkiego rodzaju surowkami czy salatkami. Ja przygotowalem je z ryzem oraz salatka z buraczkow czerwonych.

        Dla 4-6 osob


        Potrzebujesz:

  1. Okolo 0.5 kg miesa wieprzowego,( lopatka, karkowka),
  2. Jedna sredniej wielkosci cebule,
  3. Dwie suche bulki,
  4. Dwa jajka,
  5. Maly sloiczek koncentratu pomidorowego,
  6. Dwie kostki bulionowe,
  7. Olej do smazenia,
  8. Bulka tarta do obtaczania,
  9. Sol, pieprz do smaku.
  10. Odrobina maki do przygotowania "zaklepki"
    Czas przygotowania: okolo 1 godzina.

        Mieso oplukac i osuszyc. Zmielic maszynka do miesa. Bulki namoczyc w wodzie az calkowicie rozmiekna. Na poczatku beda wyplywac, ale jak troche nasiakna to sie uspokoja. Ja osobiscie uzywam bulki tartej, ktora sam robie mielac suche bulki. Wtedy bulke dodac bezposrednio do miesa NIE NAMACZAC!!!!. Dolac tylko troche wody (do miesa). Cebule obrac i pokroic w drobna kostke i dodac do miesa razem z jajkami. Namoczone bulki, (jesli nie uzyto bulki tartej), dobrze odcisnac z wody i tez dodac do miesa. Dodac sol i pieprz i wszystko dokladnie wymieszac, az uzyskamy jednolita papke.



            Formowac male 2-3 centymetrowe kulki, obtaczac w bulce tartej, lekko splaszczac i odkladac na bok az do wyrobienia calego miesa. 



            Na patelnie nalac olej i rozgrzac go na srednim plomieniu. Smazyc z obu stron az do uzyskania brazowego koloru. - okolo 8-10min z kazdej strony. 



         Gdy nasze pulpeciki beda sie smazyly, w garnku postawic wode na sos. Wrzucic dwie kostki bulionowe i poczekac az sie zagotuje. Pulpeciki sciagac z patelni i wkladac delikatnie do gotujacego sie bulionu. Gotowac na wolnym ogniu 10-15 minut. W razie potrzeby uzupelnic woda. Dodac koncentratu pomidorowego i jeszcze chwile pogotowac, (az koncentrat sie rozpusci). Nastepnie pulpeciki wylowic a pozostaly bulion doprawic do smaku. Przygotowac zaklepke. Pol szklanki wody przelac do miseczki i, ciagle mieszajac rozga, dodac 3-4 lyzki maki. Mieszac tak dlugo az nie bedzie zadnych grudek. Nastepnie pomalu wlewac do bulionu ciagle go mieszajac, az sos bedzie mial konsystencje niezbyt gestej smietany. Wlozyc na powrot pulpeciki i calosc zagotowac, mieszajac dosc czesto.

            Podawac na cieplo z makaronem, ziemniakami, ryzem lub chlebem.





S M A C Z N E G O !!!!!!!!


5 komentarzy:

  1. Ponownie super pokazany cały etap przygotowawczy, zaglądam tu codziennie.Gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje bardzo za te mile slowo. Skoro juz tu zagladasz codziennie to moglabys sie zalogowac bo chcialbym znac Twoje imie, zebym wiedzial, ze to Ty piszesz. Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. hej!!! czesto gosci ta potrawa na naszym stole. moze w troche innym wykonaniu.
    Pozdrowienia Eliza z 4D PST :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czesc Elizo!!!! Dzieki za komentarz. Mam nadzieje, ze w przyszlosci skorzystasz z jakichs moich przepisow! Serdecznie zapraszam. Jarek

    OdpowiedzUsuń