środa, 23 marca 2011

Placek po zbójnicku w gulaszu wołowym







             Mieso wolowe, bo o nim chce napisac, jest bardzo "wdziecznym" surowcem dla kazdego, kto lubi gotowac. Jednak trzeba wiedziec, ze wolowina rzadzi sie swoimi prawami. Zle przyprawiona smakuje paskudnie. Sa jednak sposoby, aby i wolowina smakowala jak najdelikatniejsze mieso. :)

               Placek po zbojnicku w gulaszu wolowym jest daniem dla glodomora, ktory lubi dobrze zjesc przy piwku. Na lepsze trawienie oczywiscie. Wykonanie nie nastrecza wiekszych problemow i kazdy moze zmierzyc sie z tym przepisem. A wiec do dziela!!!


            Dla 4-6 osob


            Czas przygotowania: okolo 2 godziny


Lista produktow:


  1. 6 -8 sredniej wielkosci ziemniakow,
  2. Okolo 0.5 kg zwyklej maki,
  3. 2 jajka,
  4. 60 - 80 dkg chudej wolowiny (udziec, szynka, ale tez z innych czesci wg uznania),
  5. 3 zabki czosnku,
  6. 2 duze cebule,
  7. 2 marchewki,
  8. Korzen pietruszki,
  9. Kawalek selera,
  10. 1 swieza papryka czerwona,
  11. Olej do smazenia,
  12. 2 lyzki smalcu,
  13. Przyprawy, (sol, pieprz, majeranek),
  14. Kubek slodkiej gestej smietany.

                Najpierw zajmiemy sie miesem ze wzgledu na czas potrzebny do jego przygotowania. Nalezy je oplukac i osuszyc, pokroic w dosc drobna kostke, (szybciej bedzie gotowa), Zesmazyc na patelni z dodatkiem soli i pieprzu oraz drobno pokrojonego czosnku. Smazyc tak dlugo az odparuje cala woda a mieso sie przyrumieni. Podlac woda i cala zawartosc przelac do garnka. Uzupelnic woda. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem az mieso zmieknie.

                   Teraz czas na pozostale skladniki. Marchewke, pietruszke, seler i cebule obrac. Marchewke zetrzec na tarce i dodac do garnka z miesem. Pietruszke i seler dodac w calosci. Cebule pokroic w drobna kostke i zeszklic na patelni. Nastepnie dodac do garnka z miesem. Czerwona papryke oplukac. wyciac gniazdo nasienne a reszte pokroic w slupki. Nie dodawac do gulaszu!!!

                     Ziemniaki zetrzec na tarce do miski lub, (jak ja to robie) zmielic w robocie. Wedlug mnie niczym sie nie roznia od tartych a palce na prawde mniej bola i nie sa pokaleczone.:) Odlac nadmiar wody. Dodac jajka, posolic, popieprzyc. Mozna tez dodac majeranku - ja bardzo lubie. Wymieszac i dodawac maki do gestosci papki dla dzieci, ciagle mieszajac. Ciasto na placki gotowe.

                         Do tego czasu mieso powinno juz byc prawie miekke. Do wielkiego finalu zostalo juz bardzo niewiele. Teraz nalezy do gulaszu dodac papryke i tak wszystko przyprawic, zeby bylo dosc mocno slone i pikantne. Kiedy zrobimy zasmazke sol i pieprz zostana zlagodzone. Wszystko dusic do miekkosci miesa. Pietruszke i seler wylowc.Teraz zajmiemy sie zasmazka. Na patelnie nalezy dac smalec i dobrze go rozgrzac. Dodac 3 lyzki maki i mieszac az osiagniemy ciemny, zloty kolor. Wszystko przelac do gulaszu. UWAGA!!!! BEDZIE MOCNO PRYSKAC!!!!, zamieszac, Poczekac az sie zagotuje i wylaczyc. 

                        Placki ziemniaczane smazyc na oleju. Na rozgrzanej patelni farsz rozkladac rownomiernie, (jeden na calej powierzchni patelni), zrumienic i odwrocic na druga strone. Ostroznie przy odwracaniu. Mozemy polamac nasz placek. Najlepiej przekladac na druga patelnie. Jest wtedy latwiej.

                          Placka wylozyc na talerz i polac gulaszem. Mozna tez nasz placek zlozyc na pol. Po wierzchu polac jeszcze sosem. Na srodek talerza dodac lyzke smietany. Danie wspaniale komponuje sie z salata w sosie slodko - kwasnym, ale o tym w nastepnym przepisie.


S M A C Z N E G O !!!!!!!!


1 komentarz: